Tegenwoordig duikt bijna iedereen met duikcomputers. Voor beginnende duikers die hun materiaal veelal huren voor af en toe een duik in Nederland of tijdens een duikvakantie, is dit een essentieel onderdeel van je duikuitrusting. Het huren van een duikcomputer is tijdens een vakantie duur en het loont al snel om er zelf een aan te schaffen. Naast een masker en vinnen kopen veel beginnende duikers daarna eerst een eigen duikcomputer.
Vanaf juni is het mogelijk om bij DiveForce tijdens de duikopleidingen of tijdens een clubduik duikcomputers te huren als je deze nog niet hebt en het eerst een keer wilt uitproberen. Zie onze website.
Voor de aanschaf van een duikcomputer is de keuze persoonlijk. Voor een recreatief duiker volstaat een basic duikcomputer. Deze doen alles wat binnen je PADI-brevettering zoals duiken met Nitrox mag.
De Suunto Zoop is bijvoorbeeld een goede basis duikcomputer met een groot scherm en is eenvoudig te bedienen.
Verder hangt de keuze af van wat je eraan uit wilt geven. Een groter kleurenscherm, een trendy duikhorloge of smartwatch, draadloze zenderopties voor het meten van de flesdruk, en het al dan niet draadloos uitlezen van je duiken op een PC, tablet of mobiele telefoon maakt de duikcomputer duurder.
Als je met een duikcomputer leert duiken raden we je toch aan om je ook te verdiepen in het gebruik van duiktabellen zoals de Recreational Dive Planner (RDP) of de Electronic Recreational Dive Planner (eRDP). Bij DiveForce leren we studenten de basis hiervan. Regelmatig organiseren we een tabellenavond waar we het gebruik van de RDP en (e)RDP uitgebreid uitleggen en we samen opgaves oefenen. Je begrijpt dan beter wat die duikcomputer nu eigenlijk meet en hoe dit in zijn werk gaat.